The Declining Empire Diaries

Friday, January 14, 2005

America divided

Psat o tomto tematu je uz nejspis docela passe, ale ja mam tuto vybornou fotografii a chtel bych ji tu tedy ted nejak prodat. Volby v listopadu dopadly jak dopadly. Prestoze je W (cti dabl ju: - jak se tu familiarne rika Bushovi prostrednimu) vyhral s nejvetsim poctem hlasu v americke historii. Republikanu, kteri jsou spokojeni a demokratu, kteri sice mluvi o emigraci ale vlastne o ni ani moc nepremysleji, je ale zhruba stejne. Tak to je prece idealni prostredi pro rozdelenou ameriku.
Ale je skutecne tak rozdelena? ... Stale se mluvi o modrych (demokratickych) a cervenych statech. Mi kamaradi ze Severu tak omlouvali nektere podivnosti Jihu ("Jsme prece v cervenem state, ze.") a podobne. Na druhou stranu, pokud jsem mluvil s lidmi z urcitych konkretnich oblasti je Amerika az nechutne jednobarevna. Bushe proste musite bud milovat anebo nenavidet, stredni cesty neni a zda se, ze lide, kteri na nej maji stejny nazor (at uz kladny nebo zaporny) se vetsinou zdruzuji na stejnych mistech. Plati tak nejspise teorie, ktera USA deli na Metro (oblasti velkych mest na severovychodnim a zapadnim pobrezi) a Retro prevazne zemedelske oblasti zbytku zeme.
Fotka byla porizena kolem Dikuvzdani v obchudku historickeho musea ve Washingtone. Plyne z ni, ze na vasem politickem presvedceni se da vydelat at je jakekoliv. Zajimava je i doba, kdy byla vyfocena. Dikuvzdani byla totiz chvile, kdy se rozpolcenost Ameriky mohla projevit nejzasadneji jelikoz se na tento svatek sjizdeji rodiny z ruznych koutu statu... a jak vime, jedna rodina neznamena jeden politickych nazor. V Americe se na stesti o politice mezi lidmi moc nemluvi a tak zustalo Dikuvzdani poklidnym svatkem a nezapsalo se do dejin narustem domaciho nasili. Konec koncu po krocanovi se vyborne spi a vecer bezel v televizi fotbal, ten americky samozrejme.
Jak uz jsem psal, je dva mesice po volbach a zasoby volebnich tricek dosly i v Atlante. Vetsi prezidentske vzruso pak snad prinese inaugurace, na kterou se chystaji rudi i modri po svem... no a pak az zase za ctyri roky, tentokrat uz bez Bushe. Anyway, Klaus sucks too.

1 Comments:

Post a Comment

<< Home