The Declining Empire Diaries

Wednesday, January 26, 2005

King's extravaganza


Ok... tak je to tady... nemuzu byt prece v Americe a nenapsat nic o souziti belochu a cernochu. A ted k tomu mame jeste vybornou prilezitost, minule pondeli totiz byl den Martina Luthera Kinga... a tematem tohoto tydne na Syracuske Univerzite je tedy tento guru boje za obcanska prava americkych mensin. Ja jsem mel jeste to stesti, ze jsem nedavno navstivil i jeho museum a hrob v Atlante, ve state Georgia.
Je absolutni samozrejmosti oficialne popirat popirat jakekoliv naznaky segrace nebo nerovnopravneho pristupu k afroamericanum(zde pouzivany, politicky korektni termin). Rasismus uz tu proste neni v mode nejmene od sedesatych let. Na druhou stranu v realenem zivote segregace(ne pravni, ale spise podvedoma)rozhodne existuje. Zdejsi sousedstvi (neighbourhoods)jsou az na male vyjimky nehorazne jednobarevna.A pokud se mluvi o spatne miste na bydleni v 99% to prave znamena "cerne" sousedstvi. Stejne tak jako jsou afroamericane vyjimkou v "bilych" barech, tak jsou belosi vyjimkou v tech "cernych". Na tverich tu sice nejsou napisy "jen pro cerne" nebo "jen pro bile" jako jeste v sedesatych letech ve statech americkeho Jihu, ale nejak obecne vnimane podvedomi tyto hranice jakoby stale dodrzuje. Ikdyz na Jihu je segregace a chudoba cernoskych ctvrti jeste intenzivnejsi,neda se bohuzel rict, ze toto pravidlo plati tim vic, cim vic se priblizite k rovniku.
Ja ale ziju v univerzitnim prostreti. A k dobremu tonu zdejsi belosske komunity patri mit cernoske pratele (tento link se teto mode vysmiva), objevovat se na a poradat akce oslavujici cernosskou historii a podobne. Ruznorodost je proste to, co patri k zdejsimu zivotnimu stylu. Jak blizska tato pratelstvi jsou se z venku soudi jen velice tezce. O silvestrovskem odpoledni jsem byl v atlantskem museu MLK temer jediny beloh.

4 Comments:

Post a Comment

<< Home