The Declining Empire Diaries

Thursday, February 17, 2005

JAP


Tato poznamka nebude o Japonsku, jak by se mohlo na prvni pohled zdat, ale o zenach... tedy spise o slecnach, nazev totiz v sobe skryva zkratku pro Jewish American Princess, bohate sexy kravy z New Yorku, jak mi tento termin lapidarne objasnil jeden muj kamarad (na co taky myslet, kdyz clovek lezi sam s chripkou v posteli, ze).
Ja vim, ze to zavani sexismem, ale na moji obranu nutno rict, ze s tim prisla poprve moje zena. Holky (teda alespon urcity typ) tady maji neobvykle velka prsa. A nevim jestli ji k tomu vedla urcita mira zavisti, ale jejich vnady jednoznacne prohlasila za vydobitky moderni mediciny. To me trochu zarazilo a rozhodl jsem se tomuto fenomenu venovat dukladneji. K jejimu pozorovani musim po nekolika mesicich dukladneho studia dodat, ze americke krasky vypadaji az nechutne stejne. A obrazek Monalisy po tydnu v USA (courtesy of Belldandy) tento typ slecen vystihuje nadmiru dobre.
V americkem zargonu se jim rika JAP (Jewish American Princess). Nezname na to, ze by musely byt nutne zidovky a neznamena to, ze by musely byt nutne blondynky (ikdyz ceskym eqvivalentem pro tento typ slecen by urcite byla odbarvena blondynka). Na mistnim campusu je tento typ zastoupen studentkami, ktere jsou soucasti "reckych" sesterstev ( o tomto jevu zase treba nekdy jindy) a ktery nosi velice podobne a velice nevkusne teplakove soupravy drahych znacek a galose (jejihz cena samozrejme presahuje muj mesicni plat).
Neptal jsme se na to sice mistni zidovkse komunity, ale JAP pry neni vnimano antisemitsky, je to soucasti americkeho povedomi stejne jako treba polske matky (ted me napada: O jakem narodu se vlastne delaji vtipy v cesku?). Na druhou stranu mistni studentske zidovske centrum pouziva fitness centrum, kde podobne slecny s oblibou cvici, jako jakousi "vylohu", do ktere nahlizi kazdy kolemjdouci. Memu evropskemu zidovskemu stereotypu by ale spise vyhovovalo, kdyby misto fitness centra byla touto vylohou trebas knihovna.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home