The Declining Empire Diaries

Saturday, February 19, 2005

Co patri do stredu mapy sveta?

Mozna je divne otvirat toto tema... ale moje predstava o tom jak ma vypadat mapa sveta byla poprve narusena prave tady. Do teto chvile jsem byl zvykly na krasne vybarvene mapy, kde Evropa trunila ze sve centralni a mirne vyvysene pozice. Proc tam ale vlastne je? Ma to nejaky geograficky smysl nebo to jen vypovida o eurocentrismu a evropskem imperialismu.
Mapa, ktera me donutila nad touto otazkou premyslet nebyla prekvapive americka, ale cinska. Videt svet s Pekingem uprostred je docela zvlastni. A hlavne v tech zkreslujich partiich, kde byla vzdycky Asie (mala a rozplacla) se najednou objevila Evropa a Amerika. A co teprve americke mapy sveta, tedy aspon ty, ktere kladou do centra zase Americky kontinent, ktery je az neumerne veliky. (Ale co znamena vlastne na dvojrozmernem obrazu trojrozmerneho sveta umerny, ze?).
Saul Steinberg, A View of the World from Ninth AvenueJestli si to ze zemepisu pamatuju dobre, tak Evropa ziskala svoji trochu nadstandardni pozici na mape sveta, protoze skrze stred Londyna (dobre pameti hlavy nejvetsi imperialni rise) prochazi nulty polednik. To nezni moc jako geograficky duvod. Pred tim byl ve stredu sveta Rim a nebo Jeruzalem. To taky nezni moc jako geograficka argumentace. Takze proc by konec koncu nemohl byt ve stredu sveta Peking nebo Kuba. Z tohoto zkratkoviteho pozorovani me jednoznacne vyplyva, ze mapy vypovidaji mozna vic o lidech, kteri je tvori a vnimaji nez o svete, ktery popisuji... a neni Praha vlastne v centru Evropy a co to znamena.. a co byste do stredu sveta dali vy? Hmm nejspis to bude zalezet na tom, odkud se na svet divate. V kazdem pripade zmenit uhle pohledu je urcite zajimave. (Venovano memu triletemu synovci Markovi, ktery se zacina orientovat v mapach.)

2 Comments:

  • No my tam patříme, ne :-)? Myslím si, že to bude záviset na evropské schopnosti strategicky myslet atd., jinak s naší nynější impotencí můžeme to místo ve středu světa přenechat někomu jinému. Zatím třeba USA a potom Číně....

    By Anonymous Anonymous, at 4:11 AM  

  • Ahoj, mou argumentaci, k tomu, proc ma mapa vypadat, tak jak vypada uz znas (takhle podleha nejvetsimu zkresleni Tichy ocean a toho se to dotkne nejmene. A pokud jde o Evropu, je dost mala i pri lichotivem umisteni na stred, v jinych verzich uz snad ani nemuze byt videt). Ted ti chci hlavne pogratulovat k chytremu synoci. M e neteri Denisce je sest let a pred dvema tydny mi tvrdila, ze atlas jeste nevidela. (Tak se snad spolu na nej brzo podivame).

    By Blogger Karel Veselý, at 2:19 PM  

Post a Comment

<< Home